Helpende: Diabetes Mellitus

Helpende: Diabetes Mellitus

Weet jij welke praktische adviezen je iemand met diabetes kan geven? Wat jij moet observeren en wanneer je moet overleggen met collega’s?

Meer dan één miljoen mensen in Nederland hebben diabetes. De kans is dus groot dat jij hier tijdens jouw werkzaamheden ook mee in aanraking komt. Wat kan jij iemand adviseren die zich niet zo lekker voelt? Moet die nou eten of niet? Mag iemand die diabetes heeft een gebakje eten of pasta? Zijn er aandachtspunten voor de dagelijkse lichaamsverzorging?

Tijdens deze bijscholing leer je wat diabetes is, maar vooral hoe je dit in jouw werk terugziet. Waar moet je op letten bij de dagelijkse verzorging? Welke adviezen kan jij jouw zorgvragers en diens naasten geven over alle daagse dingen als eten, drinken, boodschappen doen en persoonlijke verzorging?

Ook oefenen we met het uitvoeren van een bloedglucosewaarde meten en het toedienen van insuline m.b.v. een insulinepen. 

Aan het eind van deze dag maak je een theorietoets en kunnen de twee eerder genoemde vaardigheden, bij voldoende beheersen, ook worden afgetoetst.

Onderwerpen die aan de orde komen:

  • Wat is Diabetes Mellitus?
  • Welke complicaties kan je krijgen?
  • Wat is een hypo en hyper?
  • Welke voedingsadviezen kan jij geven?
  • Aandachtspunten bij persoonlijke verzorging
  • Bloedglucosemeting uitvoeren
  • Insuline toedienen m.b.v. een insulinepen

Doelgroep

Helpenden niveau 1 en 2

Methode

Klassikaal

Niveau

niveau 2

Duur

6

Eerstvolgende scholingen
16
Sep
09:30
195.00   Leiden
14
Oct
09:30
195.00   Leiden
18
Dec
09:30
195.00   Leiden